Kā pagatavot piparkūku mīklu un uzcept piparkūkas?
Posted: 17 Dec 2009, 18:53
Tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads un, kā ierasts, šajos svētkos tiek ēstas piparkūkas.
Ir dāžādi veidi kā iegūt piparkūkas - tās var nopirkt veikalā gatavas, var nopirkt piparkūku mīklu un uzcpet piparkūkas pats un galu galā arī pašu piparkūku mīklu var pagatavot pats un uzcept savas piparkūkas.
Tad kā lai pagatavo piparkūku mīklu?
Piparkūku mīklas recepte.
Kas nepieciešams lai pagatavotu piparkūku mīklu:
1. Iesala ekstrakts 500g
2. Sviests vai margarīns "Eve" 200g
3. Cukurs 300g
4. 2 olas
5. Milti 1kg
6. Nepilna tējkarote sodas
7. 1 ēdamkarote piparkūku garšvielu (kanēlis, kardamons, koriandrs, krustnagliņas, sasmalcinātas virces)
Piparkūku mīklas pagatavošanas process:
Uz lēnas uguns jāuzvāra iesala ekstrakts, cukurs un sviests (vai margarīns). Uzkarsētajam maisījumam jāpievieno garšvielas, tad jāiemaisa puse no miltiem un jāatdzesē. Kad maisījums atdzisis, pievieno olas un piemīca klāt atlikušos miltus, kas pirms tam samaisīti ar sodu vai cepamo pulveri. Mīklu pēc tam ieliek ledusskapī "nogatavoties".
Ja jums nepatīk šī recepte, daudz kārdinošākas iespējams liksies medus piparkūkas.
Recepte kā pagatavot piparkūkas ar medu:
Nepieciešamas sastāvdaļas:
Kviešu milti 500g,
1 glāze medus,
Sviests 130g,
Cukura 130g ,
1 ola,
2 tējkarotes cepamā pulvera,
2 ēdamkarotes piparkūku garšvielu maisījuma.
Pagatavošanas process:
Uzsilda medu kopā ar cukuru un sviestu. Tad pievieno daļu izsijātos miltus un piparkūku garšvielas. Mīklas maisījumu sakuļ karstu. Kad mīkla nedaudz atdzisusi, tai pieliek olu dzeltenumu un pārējos izsijātos miltus kopā ar cepamo pulveri. Mīlu mīca līdz tā paliek gluda. Kad tā ir gluda un spīdīga, piparkūku mīklu ietin follijā un ieliek ledusskapī uz pāris dienām.
Uzbriedušo piparkūku mīklu uzsilda un vēlreiz pārmīca, tad ar mīklas rulli (var izmantot stikla pudeli vai līdzīgu priekšmetu) mīklu izveltnē un ar veidnītēm izspiež vai ar nazi izgriež dažādas figūriņas. Izgrieztās piparkūku figūriņas liek uz ietaukotas pannas un apziež ar sakultu olu. Cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā aptuveni 12 līdz 15 minūtes. Labu garšu piparkūkas iegūst vēlāk - pēc pusmēneša.
Lai jums garšīgas piparkūkas!
Ir dāžādi veidi kā iegūt piparkūkas - tās var nopirkt veikalā gatavas, var nopirkt piparkūku mīklu un uzcpet piparkūkas pats un galu galā arī pašu piparkūku mīklu var pagatavot pats un uzcept savas piparkūkas.
Tad kā lai pagatavo piparkūku mīklu?
Piparkūku mīklas recepte.
Kas nepieciešams lai pagatavotu piparkūku mīklu:
1. Iesala ekstrakts 500g
2. Sviests vai margarīns "Eve" 200g
3. Cukurs 300g
4. 2 olas
5. Milti 1kg
6. Nepilna tējkarote sodas
7. 1 ēdamkarote piparkūku garšvielu (kanēlis, kardamons, koriandrs, krustnagliņas, sasmalcinātas virces)
Piparkūku mīklas pagatavošanas process:
Uz lēnas uguns jāuzvāra iesala ekstrakts, cukurs un sviests (vai margarīns). Uzkarsētajam maisījumam jāpievieno garšvielas, tad jāiemaisa puse no miltiem un jāatdzesē. Kad maisījums atdzisis, pievieno olas un piemīca klāt atlikušos miltus, kas pirms tam samaisīti ar sodu vai cepamo pulveri. Mīklu pēc tam ieliek ledusskapī "nogatavoties".
Ja jums nepatīk šī recepte, daudz kārdinošākas iespējams liksies medus piparkūkas.
Recepte kā pagatavot piparkūkas ar medu:
Nepieciešamas sastāvdaļas:
Kviešu milti 500g,
1 glāze medus,
Sviests 130g,
Cukura 130g ,
1 ola,
2 tējkarotes cepamā pulvera,
2 ēdamkarotes piparkūku garšvielu maisījuma.
Pagatavošanas process:
Uzsilda medu kopā ar cukuru un sviestu. Tad pievieno daļu izsijātos miltus un piparkūku garšvielas. Mīklas maisījumu sakuļ karstu. Kad mīkla nedaudz atdzisusi, tai pieliek olu dzeltenumu un pārējos izsijātos miltus kopā ar cepamo pulveri. Mīlu mīca līdz tā paliek gluda. Kad tā ir gluda un spīdīga, piparkūku mīklu ietin follijā un ieliek ledusskapī uz pāris dienām.
Uzbriedušo piparkūku mīklu uzsilda un vēlreiz pārmīca, tad ar mīklas rulli (var izmantot stikla pudeli vai līdzīgu priekšmetu) mīklu izveltnē un ar veidnītēm izspiež vai ar nazi izgriež dažādas figūriņas. Izgrieztās piparkūku figūriņas liek uz ietaukotas pannas un apziež ar sakultu olu. Cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā aptuveni 12 līdz 15 minūtes. Labu garšu piparkūkas iegūst vēlāk - pēc pusmēneša.
Lai jums garšīgas piparkūkas!